Бръчките

 

Бръчките сe появяват главно в частите на тялото, които се излагат най-много на слънце –  лице, шия, рамене.

Кои са причините за появата на бръчки?

  • Тютюнопушене
  • Вид на кожата – хората със светла кожа и сини очи са по-податливи на увреждане от слънцето
  • Наследствени фактори
  • Излагане на слънце
  • Напредване на възрастта

Въпреки, че не можете да контролирате всички тези фактори, поне два от тях можем: намалете излагането на слънце и не пушете.

Терапии за заличаване на бръчки

Има различни терапии, за да се сведе до минимум появата на бръчки и дори да се премахнат съществуващите.

 Ретиноиди 

Третиноин, Ретинол-А, Ретиналдехид. Сред лечебните терапии това е най-доказаният и ефективен начин за подобряване на признаците на стареене, като неравномерна пигментация, грапавост и бръчки. Тези препарати причиняват зачервяване и пилинг, което може да бъде неприятно. Положителните промени идват, едва след като действието на пилинга отмине.

Алфа-хидрокси киселини 

Това са така наречените “плодови киселини” и включват гликолова и млечна киселина. Препаратите, съдържащи тези киселини, са напълно безопасни и причиняват само леко и временно раздразнение. Резултатите обаче са сравнително по-слаби.

Антиоксиданти 

Те включват витамини А, С и Е, както и бета-каротин. Продуктите, които съдържат антиоксиданти, осигуряват известна слънчева защита и леко подобряват състоятието на бръчките. Въпреки защитата, която те осигуряват, трябва да се ползват и слънцезащитни продукти.

Овлажняващи 

С тях временно бръчките са по-малко забележими. Рекламите често казват, че “намаляват появата на фини линии”. Но те не заличават бръчките за постоянно.

Пилинг с гликолова киселина 

Този повърхностен пилинг може да намали до известна степен интензивността на фините бръчки.

По-дълбок пилинг  

Този пилинг използва съставки като салицилова киселина и трихлороцетна киселина, прониква по-дълбоко в кожата и е много добър за изглаждане на фини линии. За съжаление, обаче, колкото по-дълбок е пилинга, толкова по-голяма е вероятността от странични действия, като например белези и промени в цвета на кожата. Така че, информирайте се предварително какво да очаквате.

Дермабразио 

Тази процедура “шлифова” кожата. В зависимост от уменията и опита на дерматолога, терапията може да доведе до видими промени.

Лазерен пилинг 

Лазерът се използва за стимулиране производството на колаген, което от своя страна възстановява вида на кожата. Има различни видове лазери и е добре да се информирате от вашия дерматолог от колко терапии ще имате нужда и с каква продължителност. Освен това, добре е да се информирате и за възможните рискове.

Пластична операция 

При някои хора фейслифтинг може да бъде единствено решение за изглаждане на бръчки. При други обаче могат да бъдат достатъчни и по-незначителни терапии. Посъветвайте се с вашия дерматолог, преди да решите каква процедура да направите.

Ултразвукова терапия 

Използва ултразвукови вълни, за лифтинг и стягане кожата на лицето, шията и брадичката. Може да се използва и за бръчки в областта на гръдния кош.

Инжекции (филъри) 

Инжектирането на ботокс отпуска мускулите, които образуват бръчки по челото, около очите и други. Резултатът трае в продължение на няколко месеца, след което трябва да се повтори. Други  инжекции срещу бръчки са филърите. Те трябва да се инжектират само от лекар-дерматолог.

Ако имате намерение да се подложите на козметични процедури за подмладяване, консултирайте се с опитен дерматолог. Обяснете им какво очаквате като резултат и попитайте за рисковете, ползите и разходите.

 

Сподели в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *