Дали кожата ми остарява преждевременно?

Кожата обикновено започва да показва признаци на стареене като фини линии, бръчки, старчески петна и т.н., когато жените преминат 35-те. Но в зависимост от  начина на живот, тази възраст може да ба бъде преместена, така че тези признаци да се проявят дори в края на 20-те години. Няколко прости мерки могат да помогнат в борбата с тях, но преди да го направите, разберете, дали кожата ви е склонна към ранно стареене със следващия тест:

Въпрос 1: Каква е вашата рутинна грижа за кожата?

А. Почиствам, тонизирам, овлажнявам кожата два пъти на ден

В. Измивам лицето ми веднъж или два пъти с вода

С. Нямам определена рутина

Въпрос 2: Колко често използвате слънцезащитни кремове?

А. Всеки ден, без изключение

В. Преди да излязат от къщата

С. Когато намеря време

Въпрос 3: Пушите ли и пиете ли?

А. Не пуша и не пия

В. И двете от време на време

С. И двете редовно

Въпрос 4: Спите ли достатъчно?

А. Спя осем часа всяка нощ

В. Всеки път е различно

С. Не спя повече от пет часа

Въпрос 5: Колко здравословна е вашата диета?

А. Храня се добре, балансирана диета

В. Ям предимно  нездравословна храна

С. Не обръщат внимание на това, което ям

Въпрос 6: Тренирате ли?

А. Ходя на фитнес / спортувам / правя йога

В. Да, тренирам много през уикенда

С. Водя заседнал начин на живот

Резултати

Отговор 1

Добрата грижа за кожата е от съществено значение кожата ви да се запази млада и еластична. Ако грижата е нередовна, вие вероятно страдат от преждевременно стареене на кожата, което се показва като линии, бръчки и т.н.

 Отговор 2

Слънцезащитните кремове аз задължителна за защитата на кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Дори да сте у дома, прилагат слънцезащитни кремове, тъй като лъчите могат да проникнат през прозорците. Това може да лиши кожата ви от блясък, да се появят петна, старческа пигментация.

Отговор 3

Тютюнопушенето причинява преждевременно стареене като намалява притока на кислород към кожата, необходим за нейното обновяване. Това води до загуба на еластичност и задълбочаване на бръчките в ъглите на устните, дължащо се на дърпането от цигарата. Алкохолът освобождава свободни радикали, които увреждат клетката и не позволяват регенерирането на здрави клетки. Това води до загуба на колаген и кожата на остарява по-рано.

Отговор 4

Не достатъчно сън или липсата на сън  води до торбички под очите, тъмни кръгове, подпухнали очи и други  признаци на стареене. Можете да използвате кремове за борба с тях, но ако не дадете на очите си достатъчно почивка, те все пак ще се появят на лицето ви.

Отговор 5

Начинът ви на хранене се отразява върху кожата ви. Хранете се здравословно и кожата ви ще свети. Ако пък се храните нездравословен, кожата ви ще изглежда вяла, ще има пигментация и ще изглежда набръчкана по-рано, отколкото сте очаквали.

Отговор 6

 Движението насища с кислород цялото тяло. По-доброто кръвообръщение води до по-млада кожа. Можете също да опитате йога за лице, за да стимулирате образуването на колаген, което от своя  страна води до изглаждане на линии и бръчки.

Ако отговорите ви са предимно B и C

Вероятно имате преждевременно стареене на кожата. Можете да се промените това чрез правилното хранене, упражняваня, правилна грижа за кожата и здравословен начин на живот.

Сподели в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *