Побеждавайте киселинността – Пол Брег

Извадка от книгата на Пол Брег  “ЛЕЧЕБЕН ГЛАД

Да, наложи се доста да се потрудя тия години, за да открия забележителния факт, че нашата кръв трябва да има алкална реакция. А при повечето хора тя дава кисела реакция. От главоболието до болния стомах, пришките и обикновената хрема – много от нашите болести възникват в резултат на киселинността, а тя от своя страна е следствие на автоинтоксикацията. Когато кръвта е толкова силно замърсена, то как можем да се защитаваме от болестотворните микроби, които само това чакат, да ни намерят на тясно?Ние грижливо готвим почва за микробите, каним ги да се чувстват у нас като у дома си и им позволяваме да ни разоряват и разрушават за наша сметка.

Сега, ако вие сте така неуки, както аз навремето, вие ще попитате: „А какво може да се направи, че да се неутрализира киселина? Как да прочистим своята кръв?” Отговорът е такъв: „Това може да стане, ако наситим своята кръв с алкални компоненти”. При първите симптоми на автоинтоксикация трябва да проведем 3-4 дневно гладуване, а след това да се премине на алкална диета и да се избягват продукти с кисела реакция. А кои продукти има алкална реакция? – ще попитате вие. Най-вече пресни плодове и зеленчуци, в това число салата с листата – 60% от дажбата ви трябва да съдържа плодове и зеленчуци – както сурови, така и приготвени. Преди всяко приемане на храна яжте сурови плодове и зеленчуци. Тези алкални продукти имат голямо значение за вашия организъм. Някой от вас ще каже, че не обича плодове и зеленчуци. Това е така, защото реакцията на вашия организъм е кисела, а когато ядете продуктите с алкална реакция, те ще започнат да прочистват кръвта от токсините, вие ще започнете да привиквате към растителна храна и тя ще започне да ви харесва. Само отслабнал и отровен организъм не възприема здрава овощна и зеленчукова храна.

Не си пречете с преяждане. То ще ви убие преждевременно.

Суровите плодове и зеленчуци са природни чистачи.

Ако не ви харесват сурови плодове и зеленчуци, спомнете си че те са полезна природна храна. Отначало ги яжте на малки порции, докато се очистите от токсините. Ежеседмичното гладуване ще ви очисти от отровите. А ако намерите сили да гладувате 3-7 дни, то вашият организъм напълно ще се очисти от вредни вещества.

Кои продукти дават кисела реакция? Основно захарта, кафето, чаят, алкохолът, хлебните изделия, месото, рибата. Несъмнено дори мисълта за тяхната забрана ви плаши, но ако искате да продължите живота си, то ще ви се наложи да правите много от тов, което ви довежда до ужас. В края на краищата ще ви ужасява споменът за това, което преди ви се е струвало ужасно. Много често новата задача ви се струва трудна само за това, че така си я представяте. Приемете я като проста и ще ви стане по-леко. Съвсем не е трудно да се провежда диета, съставена на основата на плодове, зеленчуци, салата, орехи, семена. Никой не може да отрече, че плодовете са сочни, салатите могат да се приготвят в огромни количества, а списъкът на зеленчуците е голям и разнообразен. Всички орехи и зърна са питателни и вкусни. Не е необходимо да се ограничавате само с тия продукти, но ако имате тенденция към ацидоза (киселинност), то именно тия продукти, в съчетание с гладуване, трябва да преобладават във вашия порцион.

Ако ядете месо, то не го правете по-често от един или два пъти в седмицата. При най-малкото неразположение се върнете незабавно към алкалната диета. Тия симптоми не са малко – главоболие, гадене, парене в очите, неприятно усещане в устата, физическа слабост и умствена умора. Разбира се, тези симптоми не са много страшни, но те ни сигнализира, че неразположението може да придобие по-сериозен характер. Ако смятате, че черният ви дроб не е в ред, то изключете незабавно месото и маста, но и това не е достатъчно. Следва да изключите и захарта и въглехидратите. Иначе казано, вие трябва да ги употребявате в естествена форма, във вид на плодове и зеленчуци. Белтъчините, от които имате нужда, можете да получите в достатъчно количество от орехите и семената.

            Не е трудно да се досетим, че вашето състояние е една от проявите на автоинтоксикация. Ако чувствате, че вашите жизнени сили са на изчерпване и ви е трудно да се възстановите, проведете гладуване от 36 часа до 3-4 дни. Не пийте нищо, освен чиста прясна вода. Аз в такъв случай предпочитам дестилираната вода (по-късно ще ви разкажа за това по-подробно).

На вас ще ви се яде много. Но това не е истински глад, това е просто навик на организма да получава храна в определен момент. Позволете ми да ви припомня: ПЛЪТТА Е ГЛУПАВА, тя има много въжделения, но вие трябва да останете стопани – вашият разум трябва да командва тялото. Гладуването изисква жестока решимост и силна воля, това е сражение на разума с плътта.

            Аз добре помня своето първо четири дневно гладуване. Тогава се борех с туберкулозата и вече бях няколко години в санаториум. Доктор Роле ме предупреди, че ме чака жестоко изпитание – и това действително беше така. Добрият доктор постоянно ми правеше анализ на урината. Всеки ден вземах проба от урината и я поставях в бутилка. Акуратно я оставях на полицата в спалнята и я наблюдавах. Според охлаждането и утаяването на урината аз можех да наблюдавам, как голямо количество чужди вещества се извличат от организма ми.

            Помнете, болен човек не може да гладува без наблюдение на лекар или някой, който има практика в гладуването. След като завърших гладуването бях подложен на алкална диета, състояща се основно от сурови плодове и зеленчуци, а също така и варени плодове. Примерно две седмици след гладуването аз изпитах такова чувство на облекчение и добро самочувствие, което не съм изпитвал никога през живота си. След този период моето здраве и жизнеспособност стремително се подобриха. Под наблюдението на доктор Роле аз гладувах не един път. Той ме научи да гладувам по 24 часа, а в следващите 9 месеца аз преминах под неговото ръководство 7, 14 и 21-дневни гладувания.

Между гладуванията аз прилагах алкална диета.

Поддържайте в стомаха алкална реакция

Доколкото ацидозата играе отрицателна роля, вие трябва да се предпазвате от нея. Нима никога не сте казвали: „Ах, малко съм отпаднал, не съм добре, лицето ми е пребледняло. Така е. Такъв е животът!“. Нищо подобно. Вие можете да бъдете постоянно в добро настроение. Можете да считате вашия организъм за прекрасен механизъм, който при добро отнасяне никога няма да ти изневери.

Следете за първите признаци на ацидоза. Обложеният език, раздразнителността, прилив на кръв към лицето – не считайте, че тия признаци не са достойни за внимание. Това са сигнали за опасност. Може би днес не са така явни, но утре те ще бъдат повече от очевидни. Ацидозата е коварна, тя се натрупва. И именно сега, а не утре е време да се вземат мерки. Та нали животът – това е самоотбрана. Вашият противник има някои предимства, но това, което  проигравате в тактика, можете да спечелите в стратегия. Вие се борите с доста силен противник. В края на краищата можете да бъдете нокаутирани, но дали мачът ще продължи 10 или 20 рунда – това зависи само от вас.

Необходимо е да се знае за ацидозата и за всички беди, които носи, в това число и за микроорганизмите, за които тя създава хранителна среда. Ако ацидозата стане хронична, тя води до постоянно повишено артериално налягане, а след това и до артеросклероза (втвърдяване на артериалните стени). Кръгът по тоя начин се затваря: кисела диета – автоинтоксикация – високо артериално налягане – крехки артерии – преждевременна смърт. Затова дори и да ви считат за чудак заради храненето, не обръщайте внимание. Помнете, че тия чудачества ще ви ви спасят от гробището. Нека да се смеят така наречените, сто процентово нормални хора. Вие ще се смеете последни. При първите сигнали за опасност се превключете от картофи на домати, от сирене на плодове. Ако не може да се поддържа реакцията на кръвта неутрална, то нека тя да бъде алкална. Но не позволявайте да киселее. Опасността е по-страшна колкото е по-незабележима. Малко хора могат да допуснат, че страдат от неостра, макар и хронична ацидоза, но това ще доведе до различни нарушения, болести и преждевременна смърт.

pH ленти 5,5 – 9

pH ленти 1 – 14

Сподели в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *