Признаци на преждевременно стареене на кожата

 

Кожата на лицето ни е много по-тънка и деликатна, отколкото останалата част от тялото ни. Може би това е причината, да виждаме появата на фини линии и бръчки на лицето по-лесно. Кожата обикновено започва да старее към 40 годишна възраст. В някои случаи, обаче, хората виждат признаци на стареене много по-рано. Това е известно като преждевременно стареене на кожата.

Какви са причините за преждевременното стареене на кожата?

Преждевременно стареене на кожата не може да се отдаде само на една причина. Различни въздействия на околната среда, хормонални и физиологични фактори имат силно въздействие върху кожата. Излагането на слънце причинява най-големи щети. UV лъчите проникват най-дълбоко в кожата и често са наричани “лъчи на стареене”. В големи дози, тези лъчи може да предизвика потъмняване и пигментация на кожата и да ускорят процеса на стареене повреждайки колагена. Кожата става, суха, набръчкана и с тъмни петна.

Други съпътстващи фактори са стрес, недоспиване и пушене. Недоспиването и стреса намаляват количеството на някои хормони в тялото – като хормона на растежа, които подхранват еластичността на кожата и здравината на косата .

Пушенето или въвеждането на токсични химикали в тялото, увеличава броя на свободните радикали, ускорява процеса на стареене и уврежда кожата.

Поради тази причина, хората, които пушат, пият и приемат лекарства, често изглеждат далеч по-възрастни, отколкото са.

Кои са признаците на преждевременно стареене на кожата?

Повечето от щетите са видима, но човек не може да прецени правилно, тъй като признаците са много сходни с едтественото стареене на кожата. Например, нарушения, причинени от излагане на UV лъчи може да доведе до разширени вени по лицето, старчески петна, груба кожата, фини бръчки, които се виждат само когато кожата се разтегне.

Петнистият тен и актиничната кератоза (груби, червеникави петна по кожата, предимно около скулите и бузите) също са показатели за преждевременно стареене.

Също така, злоупотребата с лекарства прави кожата по-дълбоко набръчкана и груба. Важно е кожата да бъде диагностицирана и да се вземат оздравителни мерки, когато се забележат някои от следните признаците на преждевременно стареене. Направете този тест, за да разберете дали вашата кожа остарява преждежременно.

Как може да избегнем преждевременното остаряване кожата?

Поставянето на слънцезащитен крем, когато излизте на слънце, независимо от сезона, е много важно за здравето на кожата ви. Слънцезащитен крем трябва да се използва ежедневно от всеки, включително деца, през цялата година. Слънцезащитните кремове трябва да се прилагат щедро и равномерно, без да  пропуснете която и да е зона на кожата, изложена на слънце. Кожа, която не е защитена от ефикасен слънцезащитен крем, позволява UV лъчите да проникнат през външния слой на кожата, което може да доведе дори до проблеми като рак на кожата.

Нанесете 30 минути преди да излезете на слънце, за да дадете възможност на съставките да се свържат изцяло с кожата. Прилагайте на всеки 2 до 3 часа или веднага след плуване, подсушаване с кърпа или интензивни упражнения.

Спете най-малко 6-7 часа всеки ден, хранете се балансирано, избягвайте тютюнопушенето и консумирайте алкохол в умерени количества. Избягвайте да правите твърде много миники на лицето. Следвайте тези прости правила, които ще помогнат на кожата ви да изглежда добре не само отвън, но също така да е здрава и отвътре.

Какво може да се предизвика, преждевременно стареене на кожата?

Ако увреждането на кожата ви вече е налице и бръчките вече са видими, все още може да помогне на кожата си, като я поддържате хидратирана постоянно. Когато купувате анти-стареене продукти, търсете продукти без парабени и оцветители.

На каква възраст започва стареенето на кожата?

Кожата започва да старее, когато спре да произвежда поддържащия я протеин – колаген. Тогава кожата губи своята еластичност и здравина. Това обикновено се случва, с навлизането в 40-те години.

Защо кожата на жените остарява по-бързо от тази на мъжете?

Бръчките са знак на остаряване и повечето от тях са забележими в най-горния слой на кожата. При мъжете, най-горния слой на кожата е 25% по-дебел от този на жените, което ги прави по-малко податливи на бръчки. Също така, тъй като кожата на мъжете съдържа повече колаген, колагенът се губи по-постепенно в сравнение с този при жените. Ето защо, мъжете имат кожа без бръчки за по-дълго. Друг фактор, който помага на мъжете да изглеждат по-млади е това че техните мастни жлези секретират по-голямо количество мазнина. Мастното екраниране на кожата спира загубата на влага.

Сподели в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *