Седем вредни за кожата ни химически вещества

 

Козметичните продукти ни заливат отвсякъде. Те ни обещават чудодейно действие, и захласнати по вълшебния резултат, не си даваме много сметка за вредите, които даден продукт ден след ден ни причиняват. Широкото разпространение на кожни прроблеми и алергии, обаче, принуждава все повече хора да се вглеждат в съставките на етикета, и то с право. Съществуват няколко химически вещества, които са основни съставки в много от козметичните продукти и са по-скоро вредни отколкото полезни за хората, които ги използват. Тези вещества се абсорбират от тялото ни под формата на кремове, сапуни, душ-гелове и др. Те могат да навлязат в кръвообръщението ни и да предизвикат много поражения в цялото ни тяло. За какво трябва да следите на етикета?

Триклозан

Има няколко анти-бактериални сапуни, достъпни в големите магазини и дрогерии, които съдържат анти-микробния химикал триклозан.Той обикновено присъства и в пастата за зъби и дезодорантите. Въпреки, че няма категорични научни свидетелства, доказващи влиянието от триклозана, съдържащ се в сапуните над  допустимите количества, забелязват се няколко вредни ефекта. Известно е , че химикалът предизвиква дразнене на кожата и пречи на нормалното функциониране на репродуктивните хормони  и хормоните на щитовидната жлеза.

Формалдехидът

Този химикал се среща често в миещите средства, почистващи препарати, шампоани и балсами. Той се използва в продуктите, тъй като предотвратява развитието на бактерии. Според Международната агенция за изследване на канцерогени обаче, той  се свързава с рака на назофаринкса и назалния рак. Има случаи на кожни алергии. Оказва  влияние и върху  имунната система.

Парабените

Парабените са широко използвани в козметичната и разкрасителната индустрия като консервант за предотвратяване развитието на  мухъл, бактерии и дрожди. Те са често срещани в много миещи средства, шампоани и почистващи препарати. Използването на този химикал, обаче, предизвиква тумори на гърдата при жените.

Бензоил пероксид

Това е химикалът, който обикновено се използва за продукти, предназначени за лечение на акне. Повечето продукти съдържат този химикал в количество 2.5% или 5%. Това може да доведе до изсушаване на кожата, което от своя страна води и до раздразнение. За хората с чувствителна кожа, последиците могат да бъдат парене, лющене, сърбеж и дори подуване. Този химикал е класифициран като потенциално канцерогенен.

Синтетичните оцветители

Оцветителите, използвани в продуктите за грижа за кожата и другите козметични продукти се обозначават с префикса D & C, който е характерен за лекарства и козметика, следвани от цвят и код. Този химикал се открива в сапуни и е безопасен само, когато се използва външно. Той може да бъде изключително вреден, ако се използва в зоната около очите.

Аромати

Компаниите имат свободата да обозначат своя химически коктейл под събирателната дума  «Аромати». Това означава, че те имат свободата да не разкриват всички съставки (това е търговска тайна, в края на краищата). Много компании използват този етикет, за  да скрият някои вредни химикали, като фталати в продуктите. Има доказани случаи, в които постоянното им въздействие води до астма, мигрена и др.

Натриев лауретсулфат

Почти всички пенообразуващи, почистващи продукти за лична хигиена и за домакинството съдържат този химикал. Известно е, че дразнят очите, кожата и белите дробове. Проучванията показват, че той не трябва да се комбинира с други химикали, защото образува канцерогенни съединения. Тези съединения могат да бъдат причина за някои дихателни и бъбречни заболявания.

Не подценявайте тези съставки! Те неусетно увреждат нашето тяло и бавно, но сигурно водят до нежелан здравословен проблем.

Сподели в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *