Сладката болка, без която не мога

Чувствате ли болка в гърба? Скованост във врата? Схващане на ръката? Главоболие?

Това са симптомите на съвременната болест „компютъромания”. Компютърът е нашата работа, нашето забавление, нашата библиотека, нашата връзка със света и какво ли още не. Но колкото и да улесняват живота на човек, компютрите имат и своето отрицателно въздействие. Сред най-често срещаните неразположения при работата с компютър са болките в главата, раздразнителността, безсънието. Стоенето пред компютъра и работата в една и съща позиция през целия ден засягат мускулите и сухожилията и това често води до появата на болки във врата, ръцете, краката, кръста и раменете. Т.нар. кумулативни травми се надграждат с времето.  При продължителното използване на компютър се наблюдават и някои физически промени. Главата е приведена напред. Горната част на гръбнака се изкривява. Раменете са отпуснати. Едната ръка е удължена.

Какво точно се случва, когато засядаме за дълго пред компютъра? iaka13

Разпределението на теглото надолу по гръбнака и краката е деликатен и важен баланс. И тъй като нашата главата е много тежки, когато вратът не е в правилна позиция, мускулите и ставите са подложени на огромен стрес.

Заседяващите се дълго време пред компютъра често установяват, че главата им е приведена напред към екрана.  Това се дължи отчасти на умората на мускулите на врата, отчасти на съкращаването на пекторалиса. Пекторалисните мускули са разположени над гърдите и отговарят за движението на ръката напред и завъртането на раменната кост навътре.

  • Съкращението на пекторалиса предизвиква изнасяне на раменете напред
  • Това, заедно с мускулната умора причинява движение на главата напред
  • Резултатът е изкривяване на врата

Когато раменете и шията се изнасят напред, напрежението се прехвърля към долната част на врата и горната част на гърба.Тази област съдържа сложна мрежа от нерви, т.н. брахиален сплит. Възпаление на тъканта около тези нерви предизвиква неврологични симптоми, както и локална болка.

Защо имам главоболие?

През шийните прешлени преминават, т.н. вертебрални артерии. Тези артерии доставят кръв към мозъка. Подобно на нервите, те преминават през малки дупки в прешлените. Ако шията не е в правилна позиция тези кръвоносни съдове се притискат  и притока на кръв в мозъкът намалява, което от своя страна причинява главоболие.

Какво мога да направя?

1. Първата стъпка е правилната позиция. iaka14

Мониторът трябва да бъде точно пред погледа Ви, за да не се получава усукване на тялото. Ухото трябва да бъде на една линия с рамото и хълбока. Всяко отклонение от линията води до проблем.

Заемете правилна позиция и помолете някой да ви направи снимка от страни. Сложете снимката на десктопа, за да Ви напомня да заемате правилната позиция.

Огледайте колегите около вас. Ще забележите как главата им е приведена напред и раменете са отпуснати. Като видите този дисбаланси в другите, ще изградите самосъзнание за собственото си тяло, което е важна стъпка към промяна.

2. Втората стъпка е почивката

Правете кратки почивки, за да раздвижвате врата си на всеки 15-20 минути. Едно протягане или раздвижване на главата и раменете е достатъчно, за да върнете мускулите към нормална функция.

Помнете, пекторалисът сгъва ръката и завърта рамото навътре. За да разтегнете мускулите, заемете обратна позиция. Изтеглете ръцете колкото можете назад, като прозяване. Това разгъва пекторалиса, и съкращава мускулите на гърба, с което ще ги направите по-здрави.

Не забравяйте и старите филми, където жени се учат на изправена походка с книга на главата. Това е страхотно упражнение, което може да се прави ментално. Представете си, че имате огромен балон на главата си и се стремите да не падне като държите изправен гърба и врата. Ако запазите тази мисъл в ума си, вие ще започнете да седите изправен. Гръбнакът Ви ще стане по-силен, по-здрав и дори по-висок!

3. Други неща, които могат да помогнат

Безжичната мишка ви дава повече свобода при работа. Когато ръката Ви се умори, просто променете позицията на мишката или височината чрез добавяне на книги под подложката. Това намалява повтарящия се стрес като променя движението на някои мускули.

Използвайте ортопедичен стол, който поддържа гръбнака и облекчава натоварването на мускулите.Магнитна турмалинова яка

Най-доброто средство при схващане и напрежение в областта на шията и раменете е магнитната турмалинова яка. Тя е предназначна за превантивна грижа и за облекчаване  болката във врата при шипове във врата.

Яката е особено подходяща за хора работещи всекидневно на компютър. Виж повече >>

Сподели в:

One thought on “Сладката болка, без която не мога

  1. А моят начине по прост: Не седя често пред компютъра,а в почивните дни ходя по туризъм и на ски!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *