Тъмни кръгове под очите – как да се отървем от тях

Медицински наречени периорбитални кръгове, тъмните кръгове са тъмни петна под очите, които лесно се виждат, защото всъщност са повърхностни кръвоносни съдове, които прозират през кожата, тъй като кожата около очите е много тънка. Разбираемо, колкото по-светла и тънка е кожата, толкова по-очевидни са недостатъците. Алергии, студ или проблеми със синусите може да предизвикат подпухналост на очите. Плачът  също може да доведе до подуване на очите поради феномен, наречен осмоза – преминаване на водата от тъкан с по-ниска концентрация на сол към такава с по-висока концентрация на сол. Алкохол, твърде много грим, тютюнопушене и прекомерно излагане на слънце също могат да бъдат причина за тъмни кръгове. Други причина могат да бъдат: генетическа предразположеност, медикаменти, небалансирана диета и остаряване.

Как да се отървем от тъмните кръговете под очите?

Може да опитате следната терапия в домашни условия:

Достатъчен сън

Сънят помага на очите ви да се отпуснат и да се подмладят. Знаете ли, че четенето през нощта може да наруши вашето здраве и очи?

Включете витамини във вашата диета

Храните, богати на витамин В6, В12 и фолиева киселина, могат да ви помогнат да запазите очите си здрави и да намалите фините линии и бръчки. Различните форми на витамини от група В работят заедно, за да не се появят тъмни кръгове под очите ви и да изглеждате по-млади.

Пийте осем чаши вода

Необходимо е да се поддържате хидратирани през целия ден. Това помага да се предотвратят тъмни кръгове и подпухнали очи. Не забравяйте, че кожата под очите ви е тънка, без маслени жлези, така че трябва да поддържате зоната овлажнена с хидратиращ крем за очи, препоръчан от вашия дерматолог.

Ограничаване на пороците

Пиенето и пушенето създават токсични натрупвания във вашия организъм, което разрушава тялото по много начини, един от които е наличието на тези ужасни тъмни кръгове под очите.

Почиствайте очите си

Поставянето на торбичка зелен / черен чай или студен компрес върху очите може да намали разширението на кръвоносните съдове. Не търкайте областта около очите, тъй като това ще влоши състоянието ви. Специализирани кремове, предписани от дерматолог, също могат да ви помогнат за отпусне на очите и намаляване на тъмните кръгове.

Не забравяйте слънцето

Винаги прилагайте слънцезащитно средство преди да излезете на слънце, особено под очите. Ако сте постоянно изложени на слънце, особено през пиковите часове от 10:00 до 16:00 часа, нанасяйте слънцезащитен крем на всеки два часа. Покрийте очите си с очила или шапка.

Сподели в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *