Девет мита за кожата

 

Мит №1

Кожата ми ще остарее като на майка ми.

Факт: Кожата ви може  да остарее, но може и да не остарее като тази на майка ви. Да, наследственият ген от майка ви и от баща ви играе роля, но изборът на начин на живот и вашето здраве също влияят на това как ще остареете.

Мит №2

Ако имам тен от солариума, няма да получа увреждане на кожата от слънчево изгаряне.

Факт: Всеки цвят на кожата, по-тъмен от естествения ви цвят на кожата, показва, че кожата ви вече е увредена. Тенът от солариума не предпазва кожата по никакъв начин. Той може да създаде илюзията за защита, защото усещането за парене при излагане на слънце може да е по-малко, но щетите са налице. Не излагайте кожата си в солариума или под слънчевите лъчи без слънцезащитно средство.

Мит №3

Акнето се причинява от храната, която ям.

Факт: В по-голямата си част акнето е генетично заложено. Някои храни могат да повлияят на акнето, но те не са причина за появата му.

Мит №4

Натуралните продукти за грижа за кожата са най-полезни.

Факт:  “Натурално” може да звучи добре, но факт е, че натуралните продукти не винаги действат по начина по който претендират. Потърсете медицински продукти или професионална козметика, които наистина ще променят, коригират и подобрят кожата ви.

Мит №5

Бръсненето прави косъма по-дебел и по-черен.

Факт: Бръсненето не повлиява на растежа на космите или дебелината. Това, което виждате, когато се бръснете, всъщност е оптична илюзия. По-тъмният цвят на новоизрастналите косми пък се дължи на факта, че те все още не са били изложени на действието на слънцето.

Мит №6

Всичко, което трябва да правя за хубава кожа, е да пия по 8 чаши вода на ден.

Факт:  Водата е чудесна като цяло за нашето здраве, но тя е само една малка част от картината, когато става дума за кожата. За да изглежда кожата ни добре, е нужно да се използват подходящи продукти. Защитата на кожата със слънцезащитни продукти също има голямо значение за поддържане на кожата в добър вид.

Мит №7

Мога да заспивам с грим – това няма да навреди на кожата ми.

Факт:  Всички козметични продукти оставят токсичен филм върху повърхността на кожата, който може да предизвика дразнене, възпаление, дехидратация и запушване на порите. Без значение колко сте уморени вечер, отделете време поне да измиете лицето си.

Мит №8

Колкото повече продукти използвам, толкова по-добре ще изглежда кожата ми.

Факт: Практичното винаги е по-добре. Това, че ползвате 15 различни продукта сутрин и вечер, не означава, че ще изглеждате по-добре. За да имате забележими резултати най-важно е продуктът да е съобразен с типа и състоянието на кожата ви. Не купувайте непременно най-новите и най-рекламираните продукти. Вместо това, потърсете изпитани средства като ефективно почистващ препарат, слънцезащитен крем и овлажняващ агент.

Мит №9

Моят общопрактикуващ лекар може да прегледа  кожата ми.

Факт: Дерматолозите са специалистите, обучени да преглеждат и лекуват кожата, косата и ноктите. Когато имате проблем  със състоянието на кожата ви, посетете дерматолог, така както ако имате проблеми със сърцето, ще отидете при кардиолог.

Кожата е първата линия за защита на от заобикалящата ни среда. Тя ни предпазва и ние сме длъжни да я поддържаме здрава. Започнете, като се срещнете с професионалист.

Сподели в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *