Киселинното Натоварване на тялото – ново измерение в храненето

Неправилното хранене – Причина за хронично подкиселяване на организма

 

 (Резюме от доклада за IV-ти руски конгрес на педиатрите. Октомври 2005г. Терещенко Н.П.)

 Какво е киселинно-алкален баланс или (рН)

Ние сме свикнали да изчисляваме храните от страна на съдържание на калории, протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и други. Но всеки продукт има и един друг основен показател – Киселинно Натоварване (КН) на храна. Тъй като алкално-киселинният баланс има значително въздействие върху всички биохимични процеси в организма, той се явява важен параметър. Каква представлява киселинно-алкалният баланс или (рН)? Това е съотношението на киселинност и алкалност в какъвто и да е разтвор и показва броя на водородните атоми в разтвора.

Човешкото тяло е 70-80% вода, и има алкално-киселинно съотношение. Нормалното рН на телесните течности е както следва:

– Артериална кръвно 7.35-7.45

– Венозна кръв 7.26-7.36

– Лимфa 7.35-7.40

– Междуклетъчна течност 7.26-7.38

– Вътреставнa течност 7.3

Тялото непрекъснато се стреми да балансира това съотношение, като поддържа строго определено ниво на рН. Всеки ензим има свое оптимално рН (в повечето случаи 7.3-7.4), при което ензимната активност е максимална. Дори малки промени в рН в една от двете посоки води до намаляване на ензимната активност и намаляване на скоростта на биохимичните процеси в организма. Алкално-киселинният баланс е един от най-стабилните параметри в хомеостазата.

В началото на 21 век американски учени направиха истинска сензация, когато откриха, че всеки продукт има още един основен показател, който е от решаващо значение за нашето здраве. Това е киселинното натоварване на храната. То представлява съотношение на хранителните компоненти, които в хода на метаболизма образуват или киселина или основа. Когато в хранителните компоненти преобладават тези компоненти, които образуват сярна киселина (сяросъдържащи аминокиселини в протеина) или органични киселини (мазнини, въглехидрати), КН има положителна стойност. Ако повечето хранителни компоненти образуват алкални (органични соли на магнезий, калций и калий), то КН представлява отрицателна величина.

Неправилното хранене е причина за хроничното подкиселяване на организма

 

Храната, която поема съвременния човек се характеризира с дисбаланс на водородните йони и бикарбоната, което води до слабоизразена хронична болестотворна метаболитна ацидоза (окисляване). Според антрополозите, храненето на древния човек се е състояло от една трета месо от диви животни, т.е. без мазнини и две трети от растителна храна. Такова хранене има изключително алкален характер.

С появата на аграрната цивилизация, ситуацията коренно се променила. Човекът започнал да приема много зърнени храни, млечни продукти и тлъсто месо от домашни животни. Но най-драматичните промени в храненето настъпват в края на 20 век, когато в храненето навлезли промишлено обработени “киселинни” продукти. Тези промени в храненето  били наречени рисков фактор в патогенезата на ” болестите на цивилизацият”, включително артеросклероза, хипертония, остеопороза, диабет тип 2 и много други.

Киселинното натоварване в храната на съвременния човек е ​​плюс 48!

Храненето на съвременния човек е богато на наситени мазнини и прости захари, натриева сол и бедни на фибри, магнезий и калий. В него доминират рафинирани и преработени храни, захар, брашно, полуфабрикати. Какво предствлява диетата на съвременния човек? Пица, снаксов, сирене, новопоявилото се чудо – млечни продукти, сладки изделия, сладки безалкохолни напитки. Такава храна има кисела валентност. Ежедневното приемане на “киселинна” храна води до хронично подкиселяване (ацидоза) на вътрешната среда на организма.  Хроничната слабоизразена ацидоза води до многобройни патологични процеси. Когато тялото е изложено на подкиселяване, то използва компенсаторни механизми, буферни системи на кръвта, а така също прибягва и до помощта на белите дробове, бъбреците, стомашно-чревния тракт и други органи.

В процеса на жизнена дейност, организмът изисква както киселинни, така и алкални разпадни продукти, при което се образуват 20 пъти повече кисели, отколкото алкални! Ето защо, защитната система на организма, за да осигури постоянен киселинно-алкален баланс е “настроена” към неутрализация и отстраняване предимно на кисели продукти от разграждането.

Като цяло, устойчивостта на алкализирането е няколко пъти по-висока от окисляването!
За тяло е за предпочитане да се приближава до състояние на лесно-компенсируема алкалоза (алкална среда), тъй като при тези условия по-активно протичат процеси на производство на енергия, синтез на протеини, липиден метаболизъм, минерален метаболизъм и други.

В действителност, по-често се среща състояние, близко до компенсаторна ацидоза (киселинност)! Постоянното натоварване на компенсаторната система, може да доведе до декомпенсация, която основно се проявява в нарушение в метаболизма не само в клетки, но също така и в целия организъм. Компенсаторната ацидоза може да уврежда тялото незабелязано, но постоянно в продължение на месеци и дори години.

Как тялото контролира нивото на киселинност?

При дълготрайно отклонение от равновесието в посока на киселинност, скелета като депо на калций и магнезий, може да участва в компенсаторни процеси за поддържане на киселинно-алкалния баланс в организма. Тялото не позволява покачването на рН на кръвта извън определените граници, но това се постига с цена и жертва от страна на скелета. За постигане на алкалност, от костите се  отмиват алкалните буфери – калций и магнезий. По данни на последните научни изследвания, костите първоначално губят магнезий, а след това калций. Това води до ускоряване развитието на остеопороза. Разрушаване на мускулите. Хронична умора и болки в мускулите вече се наблюдава в по-ранна възраст. Костна и мускулна слабост, което води до влошаване на състоянието на ставите. Киселата реакция на урината създава идеални условия за образуване на камъни в бъбреците. Това има характера на епидемия. Хроничното нарушаване на бъбречната дейност води до развитието на възпалителни процеси и бъбречна недостатъчност.

   Как тялото контролира нивото на киселинност?

Киселата реакция на слюнката разрушава зъбите и допринася за развитието на стоматит. Хроничното закиселяване може да предизвика главоболие, тревожност, безсъние, задържане на течности в тялото. Високо-киселинното хранене изчерпва от организма големи количества магнезий, калций, калий и други неутрализиращи киселинността елементи и трябва да бъдат добавени нови, в противен случай скоро ще се появят симптомите на болест.

Ролята на магнезия за поддържането на киселинно-алкалния баланс в организма

Поради своята биологична активност, магнезият може да бъде дори по-важен за тялото от калция! По присъствие в тялото, магнезият заедно с калций, натрий и калий, влиза в първите по важност в организма четири най-важни минерали, а по съдържание вътре в клетката е на второ място след калий. Без магнезий, калцият не може да се усвои. Магнезият балансира приема на калций и предотвратява неговото отстраняване.
Магнезият е особено необходим за костите. Около 60% от него се съдържа в костите и зъбите, и приблизително една трета може да бъде мобилизирано за спешни нужди на тялото. 20% от магнезия е в мускулите, и 19% – в други органи на тялото (мозък, сърце, черен дроб, бъбреци и т.н.), и 1% – в извънклетъчната течност. В кръвта 60-75% от магнезия е в йонизирана форма.

Причините за недостиг на магнезий
Рафинираните храни, хранителните приготвени по метода фаст-фуд (бързо хранене) – води до загуба над 70-80% от магнезия. В по-голяма част от най-разпространените храни магнезият е слабо представен.

С ниско съдържание на магнезий са толкова обичаните от децата кола и сладкиши. Употребата на много кофеин, кафе, чай, безалкохолни напитки (кока-кола), шоколад, и др. Прекомерната консумация на захар води до повишено отделяне на магнезий в урината. Магнезиевият дефицит се усложнява и от изтощената от интензивното земеделие почва. Замърсителите (органични торове, промишлени отпадъци, тежки метали, пестициди) намаляват проникването на магнезий от почвата в растенията. Недостиг на магнезий може да се наблюдава не само при неправилно хранене, но също така и при увеличена потребност от магнезий като: физическа и умствена преумора, стрес, психо-емоционален стрес.

Други причини за недостиг на магнезий са:

– Малабсорбция (диария, запек), стомашно-чревни заболявания, злоупотреба с лаксативи;

– Повишено отделяне на бъбреците (бъбречни заболявания, диабет, диуретици, алкохол);

– Използването на лекарства (контрацептиви, естроген, бета-блокери, инхибитори, сърдечни гликозиди, антитуберкулозни лекарства, антибиотици, цитостатици).

Липсата на магнезий води до дефицит на цинк, мед, калций, калий, силиций, и последващата им подмяна с токсични тежки метали: олово, кадмий, алуминий. Голяма негативна роля имат и най-различни диети за отслабване. Прекомерната консумация на животински протеини – модата за различни протеинови диети измества рН в киселинната страна, и увеличава екскрецията на пикочна киселина.

Биологичното действие на магнезия

Магнезият е един от главните енергетици на клетките. Всички енергийни процеси в организма са задължителното с участие на магнезий. 80-90% от вътреклетъчния магнезий се намира в АТФ-ния комплекс! Магнезият спомага за навлизането на калций в клетката (управлява калциевите канали). В тази връзка, магнезият действа като физиологичен антагонист на калция и препиятства прекомерната клетъчна активност. Например, той предотвратява прекомерно свиване на мускулните клетки (мускулни спазми, спазми на кръвоносните съдове при хипертония и болки в сърцето, спазми на бронхите при бронхиална астма, спазми в чревата и др.)

Магнезият предпазва нервната система от разрушителния стрес и психо-емоционални смущения. Магнезият се явява “изолационен материал” за провеждането на нервните импулси, възпрепиятства излишъкът на преминаването му.

Магнезият поддържа клетъчния и хуморален имунитет, и оказва противовъзпалително противоалергично действие.

Магнезият поддържа солите в урината в разтворено състояние. Магнезият спира образуването на камъни, дори и в ниски концентрация, той възпрепиятства кристализацията. Магнезиевите йони се свързват в урината до 40% оксалова киселина. Предотвратява утаяването на калциеви съединения.

Поради липсата на магнезий (а неговите резерви се изчерпват много по-бързо, отколкото се смяташе), калцият започва да предизвиква различни заболявания. Магнезият, по-специално под формата на цитрат, намаляват абсорбцията на оксалат в червата и екскреция с урината. По този начин, на магнезият се отдава още една роля за здравето на човека.

Магнезият участва при неутрализацията на токсините в черния дроб и защитава от радиация. Магнезият предпазва от тежки метали в организма (напр. олово) и ги извежда от обмяната на веществата. Магнезият е от съществено значение за укрепване на костите, зъбите, косата и ноктите. По този начин, магнезий, като никой друг елемент, отговаря за  много важни метаболитни процеси в организма. Не случайно, той е в унисон с латинската дума «magnum», едно от значенията на която е “велик”. Магнезият, не се синтезира в човешкото тяло, а попада в тялото с водата и храната. Той е наречен основен метал на живота.

 

ЛИТЕРАТУРА

1). Зайчик А.Ш., Чурилов Л.П. Патофизиология кислотно-основного равновесия. Основы патохимии. СПб, Элби, стр.334-353.

2). Лившиц В.М., Сидельникова В.И. Медицинские лабораторные анализы. Справочник. изд.второе, М, Триада-Х: 2002. «Кислотно-щелочное равновесие» стр.107-110.

3). Громова О.А. Медицинская газета Больница, «Современная жизнь формирует дефицит магния у детей», 2002, №4-5, стр.11.

4). Ребров В.Г., Громова О.А. Витамины и микроэлементы. «Магний». М, Алев-В: 2003, стр.403-435.

5). Алешин С.В. Вещества жизни: кальций, магний и витамин Д. М, Орто.ру: 2004.

6). Sellmeyer D., Stone K., Sebastian A., Cummings S. Американский журнал клинического питания. 2001; 73(1): стр.118-122.

 

Сподели в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *