Какво е това лимфен дренаж?

<Вътре в нас съществува система, която тихо работи, за да сме здрави – това е лимфната система. Без нея нашите тела биха се надули като балони, тъй като клетките ни щяха да са затлачени от застояла и излишна течност. Лимфната система има изключително важна роля, за която сметка понякога дори не си даваме. Слаба болки, отпадналост или склонност към простуда и грип могат да бъдат симптоми за забавена лимфна система и нарушение в имунната система. В тази статия ще дискутираме анатомията на лимфната система, какво се случва при оток, как лимфният дренаж може да помогне и в какви случай не трябва да се прави лимфо-дрениращ масаж.
Лимфни съдове
Лимфните възли/съдове изграждат гъста мрежа, която е в пряк конктакт с кожата и всеки орган, и система в нашето тяло. Лимфните възли започват като много малки – така наречените капилярни лимфни възли. Над 70% от тези капилярни лимфни възли са разположени точно под кожата. Капилярният лимфен възел е много деликатна структура, не по-дебела от една клетка. Тези клетки са обградени от съединителна тъкан от колаген и еластични клетки, които ги задържат на място. Когато налягането в тъканите се повиши поради натрупване на течноти, или когато кожата се разтегне леко, стените на първичния лимфен възел се деформират и течността потича по каналчето, навлизайки в системата. От този момент насетне наричаме тази течност лимфа. Макар, че се филтрира само 2-3 литра лимфа на ден, тази филтрация е изключително важна, защото така се отстраняват белтъчини, които са прекалено големи, за да бъдат пренесени през капилярите на кръвоносната система. Отворът, който се отваря в първчния лимфен възел е от 4 до 6 пъти по-голям от този на капиляра. Отстраняването на белтъчините е жизнено важно, защото излишният протеин между клетъчните пространства предизивква отоци. Лимфните възли също така събират и мъртви клетки, отпадни продукти, бактерии, вируси, неорганични субстанции, вода и мазнини.
Масажът за лимфен дренаж, стимулира отварянето на тези капилярни лимфни възли и увеличаваме количеството лимфа, което циркулира в системата почти 20 пъти. Но ако натискаме твърде силно, ние затваряме капилярните лимфни възли, което намалява драстично циркулацията на лимфа. Силният натиск дори може да нарани тъканите придържащи лимфния възел. Това е и една от причините, поради която при оток не трябва да се правят по-дълбоки и силни масажи. За наш късмет, ако силният натиск разкъса задържащите тъкани, те обикновено се възстановяват до 24 часа.
След като лимфата навлезе в капилярните лимфни възли, лимфата започва да се придвижва към по-големи съдове, а след това в още по-големи съдове, наречени „колектори”. Колекторите са 100-600 микрона в диаметър. Тези съдове имат клапани, които пропускат лимфата само в една посока. Тези клапани са разположени на всеки 6-20 mm, които позволяват на лимфата да се движи само в една посока. Разстоянието между две клапи наричаме лимфагион. Лимфагионът има слой от гладка мускулатура, която се увива спираловидно около него. Мусклната тъкан е помпата, която изпомпва лимфата в системата. Всеки лимфангион има вътрешен рецептор за разтягане. Стените на лимфангионите се разтягат когато се напълнят с лимфа, това дразни рецептора, който казва на мускулната тъкан да се съкрати. Тази спираловидно разположена мускулна тъкан буквално изцежда лимфата в следващия лимфангион. В същото време в лимфангионът се създава вакуум, който се запълва с лимфа от предходната камера. Веднъж започнал да се контрахира лимфангионът създава верижна реакция или вълна от контракции, които започват да избутват и да издърпват лимфата през тялото. По този начин стимулирането на лимфния поток в една част на тялото стимулира и останалата част от лимфната система. Дишането, пулсирането на артерии, както и способността на ангионите да се контрахират самостоятелно, вследствие на разтягане, също са основни причини за по-добра циркулация на лимфата.

Лимфни възли.
Всички лимфни съдове накрая се събират в лимфни възли. Лимфните възли могат да са малки колкото главата на топлийка или големи колкото маслина. В тялото ни има от 400 до 700 лимфни възли. Половината от тях са разположени в коремната област, но доста голяма част са разположени и в областта на шията.
Главната роля на лимфния възел е да филтрира и да пречиства лимфната течност. Лимфните възли произвеждат и различни видове лимфоцити. Лимфоцитите унищожават чрез фагоцитоза вредните вещества или бактерии в тялото ни, и съставляват голяма част от нашата имунна система. Лимфните възли резорбират около 40% от течността на лимфата. Това ги прави по-дебели. Поради тази удебеленост и филтриращата им функция, лимфните възли могат да забавят лимфния поток до 15 пъти повече от лимфните съдове. Лимфният дренаж може да помогне да се преодолее това съпротивление и да възстанови лимфния поток.
Оток
Всяка клекта се храни благодарение на хранителни вещества и протеини, които се окисляват от кислород. Всички тези съставки преминават през стените на капилярите в тъканните течности. Има динамичен баланс между силите, който помага на тези хранителни вещества да напуснат капилярите, да преминат клетъчните стени на клетките и след това отпадните продукти да напуснат клетката, и да бъдат резорбирани от кръвния поток. Протеините играят важна роля в този трансфер, защото имат способността да привличат вода около себе си. Това значи, че достатъчното количество протеини и от двете страни на капилярната стена е изключително важно за поддържане на водния баланс в тъканите. Ако имаме прекално много протеини в междутъканните пространства, обаче, ще започнат да се натрупват течности, което ще причини оток. Лимфната система има важната роля да отстрани излишните протеини, за да не се натрупват течности в организма ни. Този тип оток се нарича лимфостатичен оток.

Други причинители на оток могат да бъдат химически дисбаланс в тялото, причинен от чернодробни заболявания или диабет. Този тип оток се нарича лимофодинамичен оток и изисква други форми на терапия, поради факта, че произхода му е вследствие на химически дисбаланс.

Показания
Лимфния дренаж е изключително мощно средство за усилване на лимфния поток. С увеличаването на лимфния поток се засилва и имунитета на организма към болести и антигени. Вредните субстанции се изчистват от тъканите и се неутрализират от възлите. Известно е също така, че подобряването на лимфния поток увеличава броя на лимфоцитите, което усилва имунните фунции на организма.

Лимфният дренаж може да се използва и при клиенти, които страдат от липса на енергия или “мудна” имунна система. Лимфния дренаж също е полезен и при работа с хора, страдащи от спортни травми и наранявания. Това ще помогне на тъканите да се изчистят от отпадни продукти и ще редуцира малки отоци. Продължителното прилагане на лимфен дренаж помага за подсилване на регенерацията на тъканите като ги държи възможно най-здрави.

Отвъд приложението на тази терапия при наранявания, терапевти използват лимфодренажния масаж от години, за да подобрят качеството на кожата, особено на кожата на лицето. Когато лимфният поток тече нормално, клетките са снабдени с пресни течности, което дава свеж и жив вид на кожата. Всеки от нас е изпитал лекото отичане на лицето рано сутрин, когато се събудим. Обикновено след няколко минути във вертикално положение лимфната система дренира лицето. Много добър начин да видим силата на лимфния дренаж е като приложим няколко поглаждания рано сутрин и да наблюдаваме как тъканите се дренират пред очите ни само за няколко минути, и лицето ни добива одухотворено и живо изражение. Друго често приложение на лимфодренажния масаж се намира при жени, които са имали рак на гърдата и някои от подмишничните лимфни възли са отстранени. Понякога тези хора развиват оток в зоната на подмишницата. Ако има голям оток и подуване, мястото трябва да се превърже. Ако отока е малък тогава един масаж за лимфен дренаж може да помогне изключително много.
Противопоказания
При повечето случаи лимфният дренаж е безопасен. Но има някои състояния, които са по противопоказни – ако има усилена лимфна циркулация. Добра идея е да се консултирате с лекуващия лекар. Възпалителни процеси, злокачествени тумори, тромбоза и сериозни здравословни проблеми са състояния, при които лимфен дренаж не трябва да се прави. Нека ги обсъдим по-обстойно.
Възпалителните процеси, причинени от бактерии, вируси, отрова или алергии, са противопоказни. Може да се познае кога има такова състояние, защото тъканите ще са зачервени и болезнени, понякога придружени и от треска. Лимфният дренаж ще раздвижи тези субстации в лимфната система преди тялото да има шанса да ги елиминира с фагоцитоза. Ако организма е натровен така ще помогнете на отровата да се разпространи още по-бързо.
При злокачествени тумори никакви видове масаж не се правят, заради опасността от метастази и разпоространяване на рака. Тромбозата и флебита са две състояния, които могат да доведат до свободно движение на съсиреци. Обикновено хората с такива състояния трябва да са в болница, на системи. Сериозни сърдечно-съдови проблеми. Ако сърцето не е напълно здраво, могат да се формират отоци поради забавено движение на кръвта във вените. Ако вкарате повече течност в сърце, което не работи добре, само ще го стресирате допълнително и ще влошите състоянието. Лимфодренажният масаж е чудесен съюзник в арсенала на всеки масажист. Ако можете да влияете положително на лимфната система, имунитета на клиентите
ви ще се подобри значително. Когато имаме силна имунна система ние сме щастливи и сме в равновесие. Лимфният дренаж може да постигне чудеса, там където дълбоко-тъканният масаж и класическият масаж са безсилни, а именно – в отеклите зони. Парадокса е в това, че тези повърхностни техники имат много голяма сила и въздействие върху човешкия организъм.

 

Апарат за лимфен дренаж - ПресотерапияАпарат за лимфен дренаж – Пресотерапия

Сподели в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *